Jonas Colting har med sina föreläsningar etablerat sig som en av de mest uppskattade, omtalade och välrenommerade hälso- och livsstilsföreläsarna i Sverige idag!

Jonas föreläser både i egen regi, genom egna föreläsningsturnéer, och genom bokade uppdrag.

Jonas driver en mycket aktiv och uttalad folkhälsoagenda genom föreläsningar, texter, debattartiklar, podcast och sociala medier. Det är en folkhälsoagenda som syftar till att inspirera människor att inte bara blir friskare och starkare utan framförallt lyckligare!

Med en CV som inkluderar 18 års professionell idrott, fyra böcker, en egen coachingverksamhet, en mycket välbesökt blogg, en populär podd samt hundratals föreläsningar, så är hans bakgrund gedigen och odiskutabel.

Under 2014 simmade Jonas de 640 kilometerna mellan Stockholm och Göteborg. Han snittade 17 kilometer om dagen i drygt sex veckor och samlade genom sin simning in 716000 kr till WaterAid och deras arbete för rent vatten och sanitet runt om i världen.

Under 2016 är Jonas aktuell som livsstils- och triathloncoach i TV4;s Riktiga Karlar.

”Tack för en fantastiskt inspirerande föreläsning i måndags och för det arbete för folkhälsan som du gör” –Kristina

 

”Äntligen har någon knäckt koden! Känns underbart att ha ett helt liv framför sig av jämnt blodsocker, en hälsosam och stark kropp som helt plötsligt kan bli ett verktyg för att uträtta stordåd” –Sandra

Den Nakna hälsan

”Den Nakna Hälsan” är namnet på Jonas grundföreläsning. Den handlar om synen på en avskalad, minimalistisk, grundläggande och ursprunglig kärna i det som skapar och stimulerar hälsa, vitalitet och lycka. Det är en syn på hälsa och livsstil utan den dimridå av köpt information som präglar det moderna livet. En dimridå som förvirrar och fördunklar vår medfödda intuition, och som gör att den moderna människan i flera avseenden är olyckligare och sjukare än alla generationer innan oss.
Föreläsningen bygger på boken från 2010 med samma namn.

 

#Coltingfood

#coltingfood vill presentera ett bättre sätt att äta! Den vill presentera alternativ, bredd och höjd inte bara i tanke och paradigm utan i det rent faktiska och praktiska. I vardagen. I livet.

Den här föreläsningen vill erbjuda en mat- & hälsofilosofi som bygger på helhet, sammanhang och långsiktighet. Så att bättre matval på sikt leder till bättre hälsa och välmående!

#coltingfood handlar inte om perfektion, allt eller inget, nolltolerans, dogmer eller svartvita resonemang runt aldrig eller alltid. #coltingfood försöker bara uppmuntra till förbättringar! Vi vill uppmuntra till något som är BÄTTRE!

Mat, ätande och hur det påverkar oss är det centrala i föreläsningen men naturligtvis ges också en hel del utrymme åt hälsa i allmänhet och träning/rörelse i synnerhet. #coltingfood är en livsstilsföreläsning för och om alla våra muskler, både de fysiska och mentala!

Varken kul, roligt eller gott

”Varken kul, roligt eller gott” är namnet på en av Jonas Coltings föreläsningsteman och den ställer många av dagens ”sanningar” om hälsa och livsstil på ända. Framförallt är den en uppgörelse med den värdegrund som präglar vår samtid! I de snabba kickarnas tidevarv har vi fått en skev syn på begrepp som vanligt-ovanligt och normalt-onormalt och det märks i vår relation till mat, rörelse, stress, vila och de prioriteringar vi gör.
Framförallt är det en föreläsning som visar på alla människors inneboende potential, gränslöshet och de resurser som vi kan frigöra med rätt verktyg och långsiktighet.

Jonas föreläser med mycket humor, värme och helt utan rädsla för att sticka ut hakan och utmana gamla sanningar, moderna myter och fördummande fördomar.

Jonas har en mycket tydlig värdegrund och filosofi! En värdegrund och filosofi som bygger på bland annat följande:

 • det är helt ordinära människor som utför extraordinära prestationer
 • den mentala muskelns kraft är motorn till ”extraordinärt”
 • hälsa inte är en tävling
 • samhället lider av en sitta-på-rumpan-hets och inte av träningshets
 • fredagsfys innan fredagsmys
 • det meningsfulla motståndet
 • en tillfredsställande strävan
 • passivitet och inaktivitet är inte samma sak som vila och återhämtning
 • rörelse genererar rörelse
 • vår ovanliga mat gör oss ovanligt sjuka
 • hälsa handlar om att göra det bästa av det man har
 • vi ska inte ha vilodagar utan vilonätter
 • rörelse och aktivitet adderar inte stress utan reducerar den
 • det är stillasittandet vi ska reglera och varna för, inte motionen
 • funktion och innehåll är långt viktigare än yta och form
 • know-why är viktigare än know-how

Jonas pratar om hälsa som ett livslångt projekt, och hur våra inlärda och förutfattade meningar om åldrande, funktionalitet och förmåga låter vår naturliga potential gå ouppfylld. Hälsa är ingen tävling men som de gränslösa mänskliga varelser som vi är så har vi den inneboende förmågan att vara vinnare i vår egen tillvaro!

Jonas är upphovsman till träningskonceptet Stenåldersträning, en träningsform som bygger på naturliga rörelsemönster (lyfta, kasta, hoppa, dra, kasta, med mera) i asymmetrisk miljö i skog och natur

Jonas har dessutom varit en av de främsta förespråkarna för minimalistiska löpar- och träningsskor och har en workshop ”Den Nakna Löparen” där teknik- och löpträning lärs ut till deltagarna.

Information om bokade föreläsningar

Tid: Jonas föreläser från 20 min upp till heldagar beroende på kundens behov.
Språk: Jonas föreläser också på engelska.
Tema: Inriktningen och fokuset på föreläsningen kan självklart anpassas efter kundens önskemål