Jonas Colting

Karl Jonas Colting, född 8 juni 1973 i Göteborg, är en svensk triathlet, författare, föreläsare, entreprenör och hälsoinspiratör.

Han har haft internationella framgångar på långdistanstriathlon med flera VM-medaljer bland sina främsta meriter. Han har även två segrar i den stenhårda tävlingen Ultraman World Championship på Hawaii.

Han har skrivit tre böcker på egen hand: Jag vill ju bara se bra ut nakenJag vill ju bara se bra ut naken: kokboken samt Den Nakna Hälsan. Han har dessutom skrivit boken Triathlon för dig ihop med Jojje Borssén.

Han är en flitigt anlitad föreläsare, med bl.a föreläsningen Den nakna hälsan på sin repertoar. Han har en blogg som när den var som populärast hade 50 000 läsare i månaden, den finns fortfarande kvar även om Jonas Colting mer och mer har gått över till att uttrycka sig och tycka till i sin egna podcast, Coltings Nakna Sanning.

Jonas Colting nådde sin peak som elitidrottare under 2000-talet, och ägnar nu mer av sin aktiva tid åt äventyrsliknande Event.

2014 simmade han mellan Stockholm och Göteborg på 41 dagar under projektet Sverigesimmet, en sträcka på 640 km, med syftet att samla in pengar till Wateraid, en organisation som hjälper människor i tredje världen att få tillgång till rent vatten. Insamlingen stannade på 715000 kr.

2016 simmade han runt ön Phuket i Thailand under Swimaround Phuket, en sträcka på 140 km som det tog 8 dagar att tillryggalägga. Syftet var att sätta fokus på föroreningen av världshaven, samt slå ett slag för vikten av simkunnighet bland hela jordens befolkning.

Jonas Colting är en ambassadör för sporten Swimrun, både i rollen som arrangör av egna event och som deltagare på andras. Han har till exempel tre segrar i ÖTILLÖ-race som anses vara Swimrunsportens officiella VM. Han är den enda i världen som deltagit i alla ÖTILLÖ-tävlingar sedan starten 2006.

Jonas Colting var med och drog igång initiativet Swimrunforlife, när flyktingströmmen från Syrien var som störst under 2015, ett initiativ som samlade in pengar till UNHCR:s flyktingarbete.

2016 medverkar Jonas Colting i TV-programmet Riktiga Karlar på TV4, där han agerar coach åt 5 män med begynnande hälsoproblem och övervikt när dom tränar för att genomföra en triathlontävling.

Utöver det driver Jonas Colting framgångsrikt sitt bolag Colting Communication som bland annat arrangerar eventen Borås Triathlon och Borås SwimRun.

Ihop med Jojje Borssén har han coachingverksamheten ColtingBorssén som erbjuder träningscamps inom simning och träningsprogram på alla nivåer.

Genom åren har han genomfört en mängd coachinguppdrag med allt från företag som vill inspirera sina anställda att röra mer på sig, äta nyttigare, må bättre och prestera bättre, till superambitiösa elitmotionärer som vill ta sig till Ironman på Hawaii.

Jonas Colting har sedan 2015 ett eget varumärke Colting Wetsuits som producerar våtdräkter och simattiraljer.